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Five United Nations Treaties on Outer Space 
 
 

  Note by the Secretariat 
 
 

In accordance with the recommendations of the Working Group at the  
fifty-third session of the Subcommittee in 2014 (A/AC.105/1067, Annex I,  
para. 10), member States of the Committee and international intergovernmental and 
non-governmental organizations having permanent observer status with the 
Committee were invited to provide comments and responses to the questionnaire, as 
contained in the Report of the Chair of the Working Group on the Status and 
Application of the Five United Nations Treaties on Outer Space (A/AC.105/1067, 
Annex I, Appendix). 

The present conference room paper contains a reply by Canada to the set of 
questions. 

__________________ 
 * A/AC.105/C.2/L.295. 
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Question 1.1: Do the provisions of the Treaty on Principles Governing the Activities 
of States in the Exploration and Use of Outer Space, including the Moon and Other 
Celestial Bodies (Outer Space Treaty) constitute a sufficient legal framework for the 
use and the exploration of the Moon and celestial bodies? 

Answer: Given the current level of development and the space activities taking 
place, the Outer Space Treaty provides a sufficient legal framework for the use and 
exploration of the Moon and other celestial bodies. Scientific research, surveying 
work and even the removal of samples for study and identification of possible 
natural resources worthy of exploitation does not present great difficulties to the 
current legal framework. The Outer Space Treaty establishes basic legal principles 
that are relevant today and will probably remain relevant for the foreseeable future. 
The use and exploration of the Moon and other celestial bodies can be carried out in 
conformity with those legal principles. The challenge posed by new and innovative 
space activities is to ensure respect for those legal principles through continuous 
authorization and supervision by the appropriate State. It is for this reason that 
national space legislation, and its development, is an issue of crucial importance for 
States Party to the Outer Space Treaty.  
 

Question 1.2: What are the benefits of being party to the 1979 United Nations 
Moon Agreement? 

Answer: Given that the Outer Space Treaty still provides a sufficient legal 
framework for the current use and exploration of the Moon and other celestial 
bodies, it is not immediately apparent what the benefits of the Moon Agreement are 
at present. Those States that are a party to the Moon Agreement would be better 
placed to expound upon those benefits. 
 

Question 1.3: Which principles or provisions of the 1979 United Nations Moon 
Agreement should be clarified or amended in order to promote wider adherence by 
States? 

Answer: It is quite clear that Article 11 of the Moon Agreement could benefit from 
greater clarification or an amendment. It is the most misunderstood provision in the 
Moon Agreement. 
 

Question 2.1: Could the notion of “fault”, as featured in Articles III and IV of the 
Liability Convention, be used for sanctioning the non-compliance by a State with 
the resolutions related to space activities adopted by the General Assembly or its 
subsidiary bodies, such as Assembly resolution 47/68 on the Principles Relevant to 
the Use of Nuclear Power Sources in Outer Space, and the Space Debris Mitigation 
Guidelines of the Committee on Peaceful Uses of Outer Space; in other words, 
could non-compliance with resolutions adopted by the General Assembly or with 
instruments adopted by its subsidiary bodies related to space activities be 
considered to constitute “fault” within the meaning of articles III and IV of the 
Liability Convention? 
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Answer: A finding of fault requires a determination that a person failed to meet the 
standard expected of a reasonable person. Therefore, notwithstanding United 
Nations principles or guidelines, if a certain conduct falls below the standards 
expected of space faring nations, fault will likely be attributed to the author of the 
conduct. The opposite outcome is also possible; if a certain conduct is deemed 
reasonable, fault will not lie with a State simply because the conduct in question did 
not comply with, for example, the space debris mitigation guidelines. 
 

Question 2.2: Could the notion of “damage”, as featured in Article I of the Liability 
Convention, be used to cover the loss resulting from a manoeuvre, performed by an 
operational space object, in order to avoid a collision with a space object or space 
debris not complying with the Space Debris Mitigation Guidelines of the 
Committee? 

Answer: The definition of “damage” under the Liability Convention includes the 
loss of property. Most of the discussions during the negotiation and conclusion of 
the Liability Convention regarding the term “damage” focused on the results of a 
physical collision with a space object. It was only in relation to personal injury or 
impairment of health that so-called “indirect damages” were considered 
compensable under the Liability Convention. Even in such cases, the harm must 
result from a physical impact with the debris of a space object or from 
contamination emanating from such an object. 

Loss of property, which is included in the definition of damage, was used to explain 
the type of damage that could result from a physical impact. It has subsequently 
been explained by commentators to mean “an interference with the property 
resulting in its being in any way (as by contamination) rendered unfit for the use for 
which it was intended”. Statements made by some delegations at the time of the 
negotiation and conclusion of the Liability Convention made it clear that jamming 
or other such actions did not constitute “damage”.  

Even if physical contact is unnecessary to bring a claim under the Liability 
Convention for damage, a manoeuvre made necessary by a piece of space debris 
would have to render the space object unfit for its intended use in order to conclude 
that there was a loss of property. Perhaps it is possible that a required manoeuvre 
could be so extreme that the space object was no longer able to perform its intended 
function due to, for example, complete exhaustion of fuel or power and/or 
relocation to an orbital position that does not lend itself to the continuation of the 
object’s intended function. In such extreme cases, it is possible that the notion of 
damage could be used to recover the loss suffered to avoid a space object. However, 
it remains doubtful that the Liability Convention was intended to cover indirect 
damages of this nature that did not result from a physical impact with a space 
object. 
 

Question 3.1 and 3.2: Is there a legal basis to be found in the existing international 
legal framework applicable to space activities and space objects, in particular the 
provisions of the Outer Space Treaty and of the Convention on Registration of 
Objects Launched into Outer Space (Registration Convention), which would allow 
the transfer of the registration of a space object from one State to another during its 
operation in orbit? How could a transfer of activities or ownership involving a 
space object during its operation in orbit from a company of the State of registry to 
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a company of a foreign State be handled in compliance with the existing 
international legal framework applicable to space activities and space objects? 

Answer: The Outer Space Treaty and the Registration Convention do not forbid the 
transfer of the registration of a space object as between launching States. The 
Registration Convention requires joint launching States to decide which one of them 
shall register the object (Article II(2)) but it does not prohibit such launching States 
from changing the initial decision of which State will register the space object. 
Similarly, Article VIII of the Outer Space Treaty merely sets out that the State Party 
on whose registry an object launched into outer space is carried shall retain 
jurisdiction and control over such object; Article VIII does not prohibit a transfer 
from one registry to another. As a result, the current State of registry could remove 
the space object from its registry (as there is no provision in the treaties that would 
prevent a State from deleting a space object from its registry) and another  
co-launching State could add the space object to its registry. The first State could 
advise the Secretary General that the space object is no longer carried on its registry, 
perhaps under Article IV(2), and ask that it be removed as the State of Registry on 
the Registration Convention list. The second State could subsequently, or together 
with the first State`s request for deletion, advise the Secretary-General that the 
object is now on its registry and request that this be recorded in the register under 
the Registration Convention. While this practice is not spelled out in the 
Registration Convention, it is not prohibited so long as there is only one State of 
registry at any given time. 

The situation is not the same in the case of a transfer from a launching State to a 
non-launching State. The Registration Convention only empowers launching States 
to register a space object. In the event that the space object is transferred to a  
non-launching State, that State will be unable to record the object in the register 
under the Registration Convention.  
 

Question 3.3: What jurisdiction and control are exercised, as provided for in  
Article VIII of the Outer Space Treaty, on a space object registered by an 
international intergovernmental organisation in accordance with the provisions of 
the Registration Convention? 

Answer: The treaties create a peculiarity regarding jurisdiction and control 
exercised over a space object being operated by an International Intergovernmental 
Organization (IO) and registered by the IO under the Registration Convention. 
Article VIII of the Outer Space Treaty is the only provision in the treaties that 
addresses jurisdiction and control over space objects based on registration of such 
an object in a national registry. The Registration Convention does not convey 
jurisdiction and control over a space object based on registration. As an IO cannot 
accede to or accept the obligations in the Outer Space Treaty, it seems as though the 
IO has no legal authority to exercise jurisdiction or control over a space object 
according to the treaties. 

 


